Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Είναι η οικονομία το ατού ή το βαρίδιο της κυβέρνησης;
Του Ανδρέα Σταλίδη, υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ
Η ΝΔ πλασάρει τον εαυτό της ως κυβέρνηση των αρίστων ειδικά στην οικονομία με ένα προφίλ φιλελεύθερο. Είναι έτσι; Ας το δούμε.
Ανάπτυξη
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2023 έκλεισε στο 2%, χαμηλότερος από όλες τις προβλέψεις. Η κυβέρνηση τον περίμενε στο 2.4% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2.2%. Με την εξαίρεση όμως των πολύ ώριμων οικονομικών της ΕΕ (πχ Γαλλίας και Γερμανίας), αυτός ο ρυθμός ήταν ο χαμηλότερος από όλους.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει χάσει περίπου 30% σε σχέση με το ΑΕΠ προ της κρίσης, οπότε θα περίμενε κανείς να πετάει με 7% και 8%, όπως όλες οι οικονομίες όταν συνέρχονται μετά από περιόδους κρίσεων. Η πενιχρή ανάπτυξη σε όλα τα προηγούμενα χρόνια έφερε την Ελλάδα στην αγοραστική δύναμη (PPP) του κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Περνάμε μόνο την Βουλγαρία, η οποία όμως τρέχει γρηγορότερα και θα μας ξεπεράσει πολύ σύντομα.
Χρέος
Πάμε λίγο στο χρέος. Το εξωτερικό χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2023 διαμορφώνεται σύμφωνα με την ΤτΕ στα 553.2 δις ευρώ και το δημόσιο χρέος τα 406.5 δις. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων επεκτάθηκε ως το 2070. Επιπλέον, δεν έχει λάβει η κυβέρνηση καμία πρόνοια για το πως θα αποπληρώσει τους συσσωρευμένους τόκους των 25 δις ευρώ, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται το 2032 καθώς και τα χρεολύσια και αφορούν τα 96 δις ευρώ του EFSF την αποπληρωμή των οποίων ανέστειλε το 2018 η τότε μνημονιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Το ισοζύγιο το 2023 ήταν αρνητικό κατά περισσότερα από 14 δις ευρώ, παρά τα πολύ υψηλά έσοδα από τουρισμό, όταν είχαμε 30 εκατομμύρια τουρίστες και αύξηση 15% των εσόδων από αυτόν τον τομέα, ο οποίος απαρτίζει το ένα τέταρτο περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Τζάμπα τα απανωτά ρεκόρ των τουριστών στην Ελλάδα.
Ιδιωτικό χρέος
Στα 387 δις ευρώ το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 236 δις ευρώ είναι κόκκινο ιδιωτικό χρέος. Όταν ανέλαβε η ΝΔ το 2019, το ιδιωτικό χρέος ήταν 333 δις και το κόκκινο ήταν 233 δις.
Συνεπώς, το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 54 δις ευρώ τα χρόνια της ΝΔ!
Οικονομική πολιτική
Τι κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Τίποτα. Θεωρητικά είναι φιλελεύθερη στα οικονομικά, αλλά ούτε οι υπουργοί της δεν σκέφτονται ότι με μειωμένους φόρους μπορούν να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα για το κράτος. Αυτό, επί παραδείγματι, το πέτυχε η ΝΔ επί μνημονίου και κυβέρνησης Σαμαρά, με τον ΦΠΑ. Κατάφερε να πείσει τους δανειστές να δεχθούν μειωμένο ΦΠΑ και στις τρεις βαθμίδες και τα έσοδα αυξήθηκαν επειδή η οικονομία πήρε μπροστά.
Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι αυτοδιαφημίζεται ως σούπερ φιλελεύθερη, κρατάει πολύ υψηλούς φόρους και στις επιχειρήσεις (οι οποίες φεύγουν για Βουλγαρία) και στα εισοδήματα (αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος) και στα αγαθά (συνεισφέροντας στην ακρίβεια). Όμως δίνει μερικά επιδόματα εδώ κι εκεί, για να τους κρατάει δεμένους στο κομματικό της άρμα. Αφού τα βαφτίζει pass και όχι επιδόματα, θεωρεί ότι όλα μέλι γάλα!
Συμπέρασμα
Όχι, η οικονομική πολιτική της ΝΔ δεν είναι καθόλου ατού της κυβέρνησης. Οι αριθμοί δείχνουν άλλα. Βαρίδι και πολύ μεγάλο μάλιστα.
Η οικονομία είναι ένας ακόμη λόγος να τιμωρηθεί η κυβέρνηση της για την προχειρότητα, ανικανότητα και αποτυχία της, εκτός από την εξωτερική πολιτική και τα απανωτά χαστούκια που τρώει η χώρα σε καθημερινή βάση από Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία και έχουν αναλυθεί ήδη εκτενώς. Η εθνική μας αξιοπρέπεια στον ναδίρ.