Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Η ανάπτυξη του πρωτογενούς γεωργικού τομέα αποτελεί θεμελιώδη στόχο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μας συνοχή.
Μόνο το 7% του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα έχει κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 50%.
Ενισχύουμε την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδος χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό στην οργάνωση συνεργατικών σχημάτων (20%) όταν η Ευρώπη έχει 40%.
Για τον λόγο αυτό προωθούμε τα συνεργατικά σχήματα γύρω από τα τοπικά προϊόντα με σκοπό τη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.
Οι στρατηγικές διαχείρισης υδάτινων πόρων και η αναδάσωση συνιστούν ουσιώδη μέτρα για την πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Αξιοποιούμε όμως μόλις το 11% της ετήσιας βροχόπτωσης υποστηρίζοντας μια Γεωργία καταναλωτή του 80% των υδάτινων πόρων.
Εισηγούμαστε επειγόντως κατασκευές σύγχρονων αρδευτικών δικτύων, φραγμάτων, ταμιευτήρων ιδιαίτερα στα εγκαταλειμμένα νησιά μας.
Η αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) πρώην ΚΑΠ πρέπει να στοχεύει στην προσαρμογή της στις ανάγκες της Χώρας μας.
Η μεγάλη εξάρτηση από επιδοτήσεις (20% της αγροτικής παραγωγής) έναντι 12% στην Ε.Ε., συνιστά μία ακόμη παθογένεια του αγροτικού τομέα.
Προωθούμε μέτρα στήριξης των αγροτικών συνεταιρικών σχημάτων, που παράγουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα με καθετοποίηση της παραγωγής τους.
Η Ελλάδα δαπάνησε 44 ευρώ ανά 10 στρέμματα για γεωργική έρευνα, ενώ η Ευρώπη 132 ευρώ ανά 10 στρέμματα, όταν το αντίστοιχο ποσό είναι 76 ευρώ παγκοσμίως.
Ενισχύουμε την καινοτομία και την τεχνολογική έρευνα στον αγροτικό τομέα με κίνητρα σε νέους αγρότες, αφού έχουμε μόλις 5,2% νέους, ηλικίας κάτω των 40 ετών, αγρότες σε σύγκριση με την Ευρώπη (31%).
Αξιοποιούμε την δημόσια αγροτική γη.
Εφαρμόζουμε πολιτική επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και όχι φορολόγηση της παραγωγής για την προσέλκυση νέων αγροτών.
Προστατεύουμε τα παραδοσιακά προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης).
Στηρίζουμε την προώθηση των μελισσοκομικών προϊόντων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αξιοποιούμε το φυσικό οικοσύστημα, της χώρας, το οποίο μας δίνει τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης πολλών ειδών φυτών (αρωματικών και φαρμακευτικών) φρούτων και υπερτροφών με την τεράστια βιοποικιλότητα που διαθέτει.
Υποστηρίζουμε την οριοθέτηση και επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων, την βελτίωση των ημιορεινών και των ορεινών βοσκοτόπων και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους.
Προωθούμε την γενετική βελτίωση και διατήρηση των αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων για αύξηση της παραγωγικότητας.
Εφαρμόζουμε αυστηρότατους ελέγχους στην αγορά για την αντιμετώπιση των οργανωμένων συμφερόντων στην εμπορία των ζωοτροφών και των αθρόων εισαγωγών ζώντων ζώων.
Δημιουργούμε γεωργο-κτηνοτροφικές πρότυπες μονάδες σε όλες τις περιφέρειες με ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, με ενεργειακή αυτονομία, και με πλήρη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των μοναδικών θησαυρών της Ελληνικής υπαίθρου.
Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός καινοτόμου και βιώσιμου πρωτογενούς τομέα, ικανού να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις με επιτυχία. Η αγροτική ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίζεται στον κοινοτισμό, να ανοίγει νέους δρόμους για τον αγροτικό-διατροφικό κλάδο, ενισχύοντας την οικονομία και την παραγωγή της χώρας.