Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Προειδοποίηση-καμπανάκι της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
Του Τάσου Οικονομόπουλου, βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής της ΝΙΚΗΣ
Η προειδοποίηση της Κομισιόν για πέντε κρίσιμους δείκτες της ελληνικής οικονομίας –το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (7,7% του ΑΕΠ), τη διεθνή επενδυτική θέση (-139,3% του ΑΕΠ), το χρέος (163,9% του ΑΕΠ), την αύξηση τιμών κατοικιών (13,8%) και την ανεργία (11,1%).– υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστη παραμένει η χώρα. Παρά τη φαινομενική σταθερότητα, η οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με διαρθρωτικές αδυναμίες, οι οποίες εμποδίζουν την πραγματική ανάκαμψη.
Οι ανισορροπίες αυτές, σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης, ενισχύουν τις ανησυχίες της Κομισιόν για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Η τελική αξιολόγηση θα γίνει τον Απρίλιο, οπότε η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αυστηρότερη επιτήρηση και ενδεχόμενες κυρώσεις, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα.
Στο ίδιο κλίμα και η πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», η οποία αναδεικνύει τις διαχρονικές και νέες προκλήσεις για το ελληνικό επιχειρείν, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία προσαρμογής στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής οικονομίας. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για την έλλειψη οργάνωσης και στρατηγικής τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην Πολιτεία:
Η ελληνική επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσανατολισμού στην καινοτομία, αναβλητικότητα στις επενδύσεις και περιορισμένη διάθεση αυτοβελτίωσης. Ενώ το 59,9% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανάγκη εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, μόλις το 12% επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης και στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποκαλύπτει μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα.
Επιπρόσθετα και παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, η Πολιτεία παραμένει αργοκίνητη και αναποτελεσματική στη στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η γραφειοκρατία, οι στρεβλώσεις στη φορολογία και η δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση συνεχίζουν να φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν άμεσα να επενδύσουν στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, ενώ το κράτος πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αυτά, οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν κινδυνεύουν να γίνουν η αρχή μιας νέας οικονομικής κρίσης.
Όμως, πέραν των παραπάνω διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, εμείς στη ΝΙΚΗ πιστεύουμε ότι τα αίτια είναι ακόμα βαθύτερα, όπως:
α) Η πληθυσμιακή κατάρρευση, ως αποτέλεσμα ενός ατομιστικού και εγωιστικού τρόπου ζωής που απαξιώνει και αδιαφορεί για τον πλησίον.
β) Η πολιτική/κομματική διαφθορά στην κρατική διαχείριση.
γ) Ο παρασιτικός τραπεζικός κλάδος χωρίς ουσιαστική υποστήριξη επενδύσεων
δ) Η αποικιοκρατικού τύπου δέσμευση εθνικών πόρων, ως το πλέον πρόσφατο ορατό αποτέλεσμα της ξενοκρατίας.
ε) Η απουσία κοινωνικού κράτους.
Δυστυχώς η εθνική οικονομία δεν πορεύεται με όραμα και μακροχρόνιο σχεδιασμό, αλλά με σπασμωδικές αντιδράσεις, ενώ χαρακτηρίζεται και από συστηματική ανικανότητα παραγωγής εθνικού πλούτου. Φαίνεται ότι το μόνο πραγματικό σχέδιο που έχει, είναι από εκείνους που θέλουν την πατρίδα μας αδύναμη και υποτελή.