Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
COP29: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες θυσίες στο βωμό της αμφιλεγόμενης "κλιματικής αλλαγής"
Η ΝΙΚΗ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την προσέγγιση της χώρας μας στις διεθνείς συζητήσεις για την “κλιματική αλλαγή”, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP29) στο Μπακού, του Αζερμπαϊτζάν.
Παρά τις επίσημες δηλώσεις για “παγκόσμια συμμετοχή”, η διάσκεψη για το κλίμα είναι καταδικασμένη να αποτύχει όταν απουσιάζουν ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών-ρυπαντών όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. ‘Ετσι υποβαθμίζοντας τη σύνοδο, μας δείχνουν ότι δεν θυσιάζουν τη βιομηχανική παραγωγή και οικονομική ανάπτυξη, χάριν μιας προσπάθειας “κλιματικής αλλαγής”, όπως δήλωσε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, η χώρα του θα αποσυρθεί από τις συνθήκες για το κλίμα. Οι χώρες αυτές από κοινού, ευθύνονται για πάνω από το 50% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συμβάλλει μόλις με 0,1-0,15%. Συμμετέχουν δηλαδή προσχηματικά αλλά όχι ουσιαστικά, αφήνοντας τα μικρότερα κράτη να θυσιάζουν οικονομικούς πόρους άκρως απαραίτητους για την ευημερία των πολιτών και φτωχοποιώντας τους στο βωμό της αμφιλεγόμενης ατζέντας μηδενικών ρύπων.
Στη λήξη της Διάσκεψης COP29 στο Μπακού, η οποία για περισσότερες από 20 ώρες κινδύνευε με κατάρρευση, ανακοινώθηκε μια συμβιβαστική συμφωνία. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν τις δωρεές και τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, από 100 δισ. σε 300 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2035.
Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει τον παραλογισμό αυτών των πολιτικών, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ελλάδα, ήδη οικονομικά εξαντλημένες από μνημονιακές πολιτικές, καλούνται να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης και μείωσης εκπομπών, ενώ οι κύριοι ρυπαντές συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα.
Η πραγματική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ενεργειακή εξάρτηση, η ακρίβεια και η φτωχοποίηση των πολιτών. Αντί να στηριζόμαστε σε εισαγόμενα καύσιμα από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, μέσω των αγωγών TANAP και TAP και να υπογράφουμε πολυετείς συμφωνίες εξάρτησης, θα έπρεπε να αξιοποιούμε τον εγχώριο ενεργειακό μας πλούτο. Η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων και λιγνίτη, που με σωστή διαχείριση, μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, να μειώσουν το κόστος για τους πολίτες και να ενισχύσουν την εθνική μας οικονομία.
Η ΝΙΚΗ ζητά:
- Άμεση προτεραιότητα στην εξόρυξη εγχώριων υδρογονανθράκων.
- Αναθεώρηση της συμμετοχής μας σε διεθνείς συνθήκες, που λειτουργούν εις βάρος του ελληνικού λαού.
- Στρατηγική ενεργειακής ανεξαρτησίας, με έμφαση στην αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας και στη μείωση των εισαγωγών.
- Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία να προτάξει τα συμφέροντα της πατρίδας μας, βάζοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας.